top of page

Parkweg Schiedam

Schiedam is een levendige, diverse stad. Voor de invulling van het landschap voor de Parkweg hebben we inspiratie gehaald uit hoe verschillende culturen tegen de natuur aankijken. Door onder andere in te spelen op de symboliek, herinnering en rituelen rondom beplanting en daar invulling aan gegeven herkent iedereen zich in haar of zijn buurt. Uiteraard volledig natuurinclusief en klimaatadaptief zodat niet alleen de menselijke bewoners van de gebouwen een plek (terug)krijgen -maar ook de vleermuizen die er al jaren zitten mogen terugkomen!

PROJECT 

locatie 

Parkweg, Schiedam
 

opdrachtgever

Van Wijnen

 

jaar

2019
 

opdracht 

Natuurinclusieve stedenbouw (Gewonnen Tender)

partners

Echo Urban Design

.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
PAD Parkweg symbolen HERKENNING.jpg

Je ergens thuisvoelen begint bij herkenning. Maar thuis voelt voor iedereen anders. Met een groenvisie op wijkstructuur gaan we versnippering tegen. Door de herhaling van herkenbare hagen, bomen en onderbeplanting ​brengen we samenhang en eenheid terug in de wijk. Om toch eigenheid te creëren krijgt elk woonhof een eigen invulling met een eigen sfeer en thematiek of gebruik. Hierdoor wordt het van een hof naar óns hof getransformeerd. Dit gevoel van eigenheid stimuleert buurtbewoners ook om op bezoek te gaan bij elkaar omdat in elk hof iets anders te beleven valt. Zo is er ruimte voor diverse seizoensvieringen als Iftar, koek-en-zopie en de buurtbarbecue.

PAD_Schiedam parkweg_schaalloos_Tekengeb
IMG_20200405_113825.jpg
.jpg

‘Een groot deel van het probleem met onveiligheid ontstaat in de openbare ruimte.

De oplossing ligt hier dus ook!’  

                                                   

Je ergens thuisvoelen begint bij herkenning.

 

Maar thuis voelt voor iedereen anders’  

                                                   

Om van de parkweg een thuis voor iedereen te maken hebben we inspiratie gehaald uit hoe verschillende culturen tegen de natuur aankijken.

Zo hebben we inspiratie uit het Mediterraans, Arabisch en Persisch kleurengebruik gehaald om het beplantings- en materialenpallet vast te stellen. Eetbare soorten in de openbare ruimte brengen een voedsellandschap voor zowel mensen als dieren. Bomen die wintergroen zijn geven ook in de wintermaanden een structuur en herkenning op het moment dat verder weinig in bloei staat. 

 

.jpg
.jpg
.jpg

Het gebruik van symbolen zorgt voor herkenning. Een fenomeen dat overal ter wereld voorkomt door alle eeuwen heen is het gebruik om zakdoekjes in bomen te hangen om een wens te doen. Wij hebben daarom de Zakdoekjesboom (Davidia involucrata) gekozen om ook plaats te maken voor inspirerende rituelen. 

 

In Japan wordt elke lente het kersenbloesemfeest gevierd. vandaar dat door de hele wijk verschillende cultivars van de Prunus boom voorkomen die in het voorjaar uitbarsten in een bloesemexplosie. 

.jpg
.jpg

Verantwoordelijkheid voor de wijk creëren we door de sociale controle te vergroten. Behalve meer ogen op straat is het van belang om meer mensen op straat te krijgen, in alle seizoenen, op alle momenten van de dag. Dit bewerkstellen we door de juiste soortkeuze van beplanting af te stemmen op hoe men in verschillende seizoenen de openbare ruimte op een andere manier gebruikt; van bloeiende ontmoetingsplekken in de zomer tot uitbundige herfstkleuren langs wandelroutes. Zeker in de binnenhoven is een wintergroene structuur van essentieel belang om de geborgenheid van de plek te behouden. Ruimtes lopen op deze manier niet leeg en zo blijven er ook in de winter ogen op straat. Een goed getimede beheerstrategie zorgt voor kostenbesparing en een vergroting van de biodiversiteit. Door de beplanting en beheer zo af te stemmen dat er elk seizoen iets in bloei staat maken we van de wijk ook een foerageer gebied voor de vleermuis

.jpg
PAD_Schiedam parkweg_schaalloos_Tekengeb

CONTACT

FOLLOW

ADRES

Het Industriegebouw (HIG)

Goudsesingel 52-214 

3011 KD Rotterdam

  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram
bottom of page