top of page

VISIE 

Wij mensen worden gelukkiger van de natuur, maar is de natuur nog wel zo gelukkig met ons? Wat is de menselijke natuur en op wat voor plekken voelen wij ons thuis? Dit is waar PAD het raakvlak vindt tussen ontwerp en onderzoek. Onze integrale aanpak van beplanting, ecologie, biodiversiteit, placemaking, materiaal, beheer en communicatie zorgt voor een versterking van het verhaal dat het ontwerp vertelt en versnelt het proces.

Geen enkele levensvorm kan op zichzelf overleven, de mens dus ook niet. PAD ontwerpt vanuit het gedachtegoed dat een symbiose tussen mens en natuur bijdraagt aan de oplossing van belangrijke problemen, zoals klimaatadaptatie, sociale veiligheid en de toenemende eenzaamheid. Duurzaamheid is daarbij de connectie zoeken tussen natuur en cultuur; de balans tussen het natuurlijke proces en het menselijk ingrijpen. De stad en onze woonwijken moeten gezien worden als habitat waar mens en dier, beplanting en gebouw een samenwerking met elkaar aangaan. Door op deze manier te ontwerpen kunnen we de beleving van het landschap en de seizoenen, het geluksgevoel en onze (mentale) gezondheid versterken.


PLANT

Bij PAD wordt beplanting gezien als een levende kunstvorm waarmee je een verhaal vertelt. Het verhaal dat je met beplanting en landschap vertelt, is essentieel voor het creëren van meer affiniteit met de natuur: de noodzaak van ingrepen kan op deze manier beter worden overgebracht aan gebruikers, bewoners en opdrachtgevers. Een beplantingsplan is bij ons meer dan alleen een mooi plaatje. Het is een vertaling van de geschiedenis of de symbolische waarde van een plek. De juiste beplantingskeuze is cruciaal voor het neerzetten van de gewenste sfeer. 

 

Beplanting benaderen we als een levende kunstvorm waar kleur, textuur, compositie en de verandering in de tijd de grondslag vormen. We spelen hierbij in op de zintuiglijke ervaring van beplanting door een spel van optische veranderingen. Door te onderzoeken hoe mensen bepaalde vormen of kleuren zien kun je de ervaring sturen. Hierdoor kan een plek letterlijk veranderen en blijft deze verrassen. Mensen vier seizoenen lang naar buiten krijgen en een andere blik op onze openbare ruimte geven is hierbij ons doel.

PEOPLE

Ondanks dat de openbare ruimte van iedereen is, is het essentieel dat men zich bepaalde plekken eigen maakt. Wij leggen bloot wat de mogelijke interpretaties zijn en vertalen dit naar ontwerpkeuzes die aanleiding geven tot ontmoeten. Deze interactie zorgt ervoor dat gebruikers een relatie met elkaar aan gaan en met de plek. Door gebruikers als een belangrijk onderdeel te zien van het ontwerpproces erkennen we dat wij hun dagelijks ritme sturen en hun ervaringen en belevingen vormgeven door de ontwerpkeuzes die wij maken. Hiermee creëren we samen een gevoel van eigenaarschap. 

 

Omgevingspsychologie speelt hier een belangrijke rol in, ook als het gaat om het stimuleren van sociale veiligheid en ontmoeting. Hoe ervaren mensen ruimtes? En in hoeverre verschilt dit van mens tot mens?
Steden zijn voor iedereen maar worden niet door iedereen gemaakt. Wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid om te zorgen dat we verder kijken dan alleen onze eigen beleving en ervaringen. Alleen dan zijn we echt inclusief aan het ontwerpenBenieuwd hoe wij natuur- en sociaal inclusief ontwerp inzetten als ontwerp- en communicatietool bij jullie project? Lees hier meer over onze projecten.

ART

Ontwerpen met landschap en cultuur zien wij als werken met een levende kunstvorm. In onze ontwerpen brengen wij de symboliek, geschiedenis en betekenis achter plekken, objecten en gebeurtenissen naar boven om mensen te laten verwonderen. Plekken zijn namelijk altijd ontstaan vanuit een bepaalde historie, maar het oorspronkelijke verhaal wordt continue uitgebreid met de tijdelijke verhalen en invullingen die men aan de plekken geeft.

 

Plekken zijn fluïde, en dienen daarom ruimte te bieden aan deze veranderingen en tegelijkertijd trouw te blijven aan hun oorspronkelijke verhaal. Ook wij laten een nieuwe poëtische interpretatie van openbare ruimte achter voor toekomstige generaties. Samen brengen we het verhaal dat het landschap vertelt naar een volgend niveau.

DESIGN

Wij ontwerpen om te inspireren. Dit gaat verder dan alleen een ontwerp; ook als wij onze ingrepen gedaan hebben moet de sfeer die wij hebben gecreëerd overeind blijven. Daarom staat de integrale aanpak bij PAD voorop. Door vanaf het begin van het proces beheer al mee te nemen en te koppelen aan diverse ontwerplagen en stappen die we zetten in zoals stedenbouw, infra, water, beplanting, verlichting en tot aan de kleinste details kunnen we de hoogst wenselijke esthetische waarde nastreven en garanderen.

Door de integrale aanpak vergroten we samen de esthetische waarde van natuur- en sociaal inclusieve ingrepen en maken we inzichtelijk wat we ermee winnen door erin te investeren. PAD denkt graag mee over hoe we het project een eigen unieke lokale aanpak kunnen geven. Zo maken we inzichtelijk wat de voordelen zijn de ingrepen die we doen voor zowel de opdrachtgever als de uiteindelijke gebruiker. Design is waar het verhaal en de uitvoering elkaar ontmoeten. En door onze integrale aanpak is het een tool om mee te ontwerpen en te communiceren;  geen extra kostenpost!

CONTACT

FOLLOW

ADRES

Het Industriegebouw (HIG)

Goudsesingel 52-214 

3011 KD Rotterdam

  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram
bottom of page