top of page

Sociale inclusie

Wij bouwen aan steden die voor iedereen zijn. Dat is een enorme verantwoordelijkheid. We maken beslissingen over hoe mensen wonen, werken, zich verplaatsen. We bepalen wie toegang heeft tot welke voorzieningen en wie kwalitatief groen voor de deur heeft. 

​

Sociale inclusie is daarom ontzettend belangrijk;  onze plannen en ons beleid moeten zo eerlijk mogelijk gemaakt worden vanuit verschillende perspectieven. En dat is ontzettend lastig. Want hoe kun je vanuit een ervaring ontwerpen die niet de jouwe is?

​

Om inclusief te kunnen ontwerpen is het belangrijk dat we de blinde vlekken binnen onszelf en ons vakgebied blootleggen. Want we kunnen geen inclusie bereiken zonder het benoemen van exclusie. Dit is een moeilijk maar ook mooi proces waarin we samen innovatieve ontwerpen bedenken en hoopvol naar de toekomst kunnen kijken.

.jpg

Als het gaat om inclusie zien we een debat ontstaan tussen twee uitersten; gemengde woonwijken en gentrificatie. Steden waar in veel wijken van oorsprong al een menging is, worden  als ineffectief ervaren en er wordt een gecontroleerde menging opgelegd vanuit beleid. Als oplossing wordt gentrificatie ingezet. Dat eigenlijk het andere uiterste is, de scheiding tussen arm en rijk nog groter maakt en waar veel weerstand tegen is.

 

Wij zien onbenutte kansen in het onontgonnen terrein in het grijze gebied tussen deze twee uitersten. Daar ligt onze focus. We willen onderzoeken wat er nog meer mogelijk is. Daarvoor is het nodig het gesprek aan te gaan over onze blinde vlekken. 

​

PAD_visie inclusieve steden12.jpg
PAD_visie inclusieve steden20.jpg
PAD_visie inclusieve steden32.jpg

Voor welke activiteiten maken we plaats in de openbare ruimte? Dit is een belangrijke vraag en bepaalt hoeveel ruimte we reserveren, welke materialen we kiezen en welke beplanting er in welk seizoen in bloei staat. Bij PAD maken we plek voor koek- en zopie in de winter, barbecueën in de zomer en met de buurt Koningsdag, Iftar, Eid, Lichtjesfeest en Keti Koti vieren.

Hoever ontwerpen we door? Weten we hoe bewoners van en naar werk gaan, hoe ze de kinderen naar school brengen? Welke routes ze nemen en of ze de auto, ov of fiets pakken of zich te voet door de wijk verplaatsen. Dit zijn essentiële vragen die bepalen waar welke aansluitingen nodig zijn.

PAD_visie inclusieve steden23.jpg

In veel gemeentes zien we dat het groen wordt weggehaald als dit als sociaal onveilig wordt ervaren. Tegelijkertijd zijn deze bosschages zeer waardevol voor de ecologie. De oplossing ligt dus niet in het weghalen van de beplanting. Zeker niet als er kale grasvlaktes voor terug komen waar niemand op wil verblijven of spelen. De sociale controle neemt dan alleen nog verder af omdat deze plekken vermeden worden. We moeten dus op zoek naar het grijze gebied waar sociale veiligheid en biodiversiteit hand in hand gaan. 

​

​

PAD_visie inclusieve steden21.jpg

Welke mensen laten we terugkomen op onze renders? Vooral in gebieden waar gentrificatie optreed zien we de huidige bewoners vaak niet terug. We zien witte, slanke, mensen die deftige kleding aan hebben. We zien stereotypes als vrouwen achter de kinderwagen en heterostellen die hand in hand lopen. Met onze beelden bepalen we wie recht heeft op een plek, wie er thuis hoort en wie zich hier thuis voelt. Het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen dat onze beelden ook onze samenleving weerspiegelen.

​

Inclusie is een reis vol fouten en schaamte. Maar het is ook een reis vol leerzame en mooie momenten als we samen moeilijke gesprekken aan durven gaan. Als we dit multidisciplinair en integraal oppakken kan het een hoopvol proces zijn waarin we aan innovatieve ontwerpen en een eerlijke toekomst werken.

​

​

Meepraten? Of benieuwd naar onze workshops? Neem contact met ons op!

CONTACT

FOLLOW

ADRES

Het Industriegebouw (HIG)

Goudsesingel 52-214 

3011 KD Rotterdam

  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram
bottom of page